Belastingplannen 2021, wat betekent het voor u

Op  de derde dinsdag van september heeft het Kabinet, zoals gebruikelijk, haar belastingplannen voor 2021 bekend gemaakt. Grote groepen gaan er op vooruit. Naast de gebruikelijke wijzigingen in de tarieven en heffingskortingen vallen de belastingplannen voor de gewone burger mee. Ik doe een greep uit de plannen.

Om het verschil in belastingheffing tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen, past het Kabinet de afbouw van de zelfstandigenaftrek aan. Voor 2021 wordt de zelfstandigenaftrek met
€ 110 extra verlaagd bovenop de al voorgenomen verlaging van € 250. Ondernemers worden voor deze verlaging gecompenseerd door de verhoging van de arbeidskorting met € 386 en een verlaging van het basistarief in de inkomstenbelasting met 0,25%-punt.

Het kabinet heeft voor 2021 een wijziging van de box-3 belasting over uw spaargeld in petto. In vergelijking met de bestaande regeling van 2020, valt het volgende op. De nieuwe regeling van 2021 is tot een vermogen van ca. € 345.000 (fiscaal partnerschap ca. € 690.000) voordeliger. Het voordeel is het grootst bij een box-3 vermogen tot € 50.000 (fiscaal partnerschap € 100.000). Het maximale voordeel is € 102 (fiscaal partnerschap € 204). Is uw vermogen groter dan ca. € 345.000 (fiscaal partnerschap ca. € 690.000), dan betaalt u in 2021 meer box-3 belasting dan in 2020.

Om de toegang tot de woningmarkt voor starters te verbeteren, wil het Kabinet per 1 januari 2021 een vrijstelling voor overdrachtsbelasting invoeren. De vrijstelling geldt éénmalig voor een koper tussen de 18 en 35 jaar bij de aankoop van een woning die als hoofdverblijf gaat dienen. Voor alle overige kopers van een woning die als hoofdverblijf gaat dienen, blijft de overdrachtsbelasting 2%. Voor de aanschaf van onroerend goed door beleggers, rechtspersonen en woningen die niet als hoofdverblijf worden gebruikt, gaat het tarief van de overdrachtsbelasting omhoog naar 8%.

Het kabinet werkt aan verbeteringen in het toeslagenstelsel. De voorstellen omvatten een verbetering van rechtspositie van mensen met een toeslag, meer maatwerk bij terugbetaling van teveel ontvangen toeslagen, aanpassing van het partnerbegrip en er wordt meer rekening houden met de persoonlijke situatie. In de toekomst zullen verdere maatregelen worden genomen om te voorkomen dat mensen met een toeslag in de knel komen door het toeslagenstelsel.

Mocht u nog vragen hebben over hoe de belastingplannen van het Kabinet voor u uitwerken, Vivan accountants – adviseurs is u daarbij graag van dienst.

Drs. Ernest Oosterwijk RB