Bent u al gelabeld?

De koptekst kan wat verwarring veroorzaken in deze heftige tijden, maar het gaat in deze column over het energie-label van uw kantoorpand.

Als gevolg van, of dankzij de coronacrisis zijn veel onderwerpen die tot maart van dit jaar de kranten en nieuwsrubrieken domineerden naar de achtergrond verdwenen. Aan de tafels van de diverse talkshows schuiven allerlei virologen aan om hun mening te geven over de corona-maatregelen die we nog moeten treffen, al getroffen hebben, of nooit zullen moeten treffen. Het lijkt wel of deze talkshows uit een oneindig arsenaal van deskundigen kunnen putten, maar zijn we langzamerhand niet allemaal een beetje viroloog geworden ?

Tot maart van dit jaar hadden we het over stikstof, het Malieveld, de snelwegen en zelfs stadhuizen werden geblokkeerd door trekkers van boze boeren. Daarna kwam Pfas om de hoek, waarna het Malieveld werd bezet met bouwmaterieel. Door de coronacrisis zijn al die problemen naar de achtergrond verdrongen, wat niet betekent dat deze problemen niet meer spelen.

Nog zo’n onderwerp waar niemand oog voor heeft is het verplichte energie-label op uw kantoorpand. In het bouwbesluit van 2012 is opgenomen dat vanaf 1 januari 2023 alle kantoorpanden voorzien moeten zijn van minimaal een energielabel C. Heeft uw pand op 1 januari 2023 geen energielabel C, dan mag u het niet meer als kantoorpand gebruiken.

We gaan er waarschijnlijk niet aan ontkomen dat we aanpassingen moeten doen aan onze kantoren. De coronacrisis zal nieuwe  eisen stellen aan onze werkomgeving. Het lijkt er wel op dat kantoortuinen, kantoormeubilair en kantoorapparatuur met veel wisselende contacten tot het verleden zullen gaan behoren. We gaan terug naar de tijd dat iedereen zijn eigen plekje had.

Gaat u nu toch verbouwen, opdat op kantoor “coronaproof” kan worden gewerkt,  kijk dan gelijk even welke aanpassingen u moet doen om in aanmerking te komen voor energielabel C. Hoeft u niet te verbouwen, omdat uw kantoor al “coronaproof” is, kom dan toch ook in actie om te zien welke aanpassingen u nog moet doen.

Uiteraard zijn wij u graag van dienst om te bezien of u gebruik kunt maken van mogelijke fiscale stimuleringsmaatregelen.

In 2012 dachten we dat 2023 nog ver weg was. Nu denkt u wellicht : het is nog lang geen 1 januari 2023, maar voor ons allen geldt : De tijd gaat snel, gebruikt hem wel!

Ad van der Maarel AA