Heeft u al toegeslagen?

2021 is inmiddels bijna twee weken van start. We wensen u overigens een gelukkig en bovenal gezond 2021 toe! Vorig jaar rond deze tijd had niemand kunnen bedenken dat ons leven zo ontzettend op zijn kop zou worden gezet door een wereldwijde pandemie.

Nu een jaar later zijn we op het moment van het schrijven van deze column in afwachting van de zoveelste persconferentie. Waarschijnlijk wordt aan ons medegedeeld dat de “lock down” nog wel even zal voortduren en zijn opnieuw steunmaatregelen voor ondernemers toegezegd.

Als u geen ondernemer bent, zijn er voor u geen steunmaatregelen. Wel hebben we in Nederland een uitgebreid stelsel aan toeslagen. Zo is er huurtoeslag, zorgtoeslag en een kinderopvangtoeslag.
De toeslagen hebben de afgelopen weken het nieuws wel gehaald en misschien heeft u altijd wel gedacht “daar maak ik toch geen gebruik van”.

Het is echter prima mogelijk dat u nu wel recht heeft op dergelijke toeslagen, omdat u wel degelijk te maken heeft gekregen met een verlies aan inkomsten. Uw onregelmatigheidstoeslag vervalt bijvoorbeeld, u wordt minder opgeroepen door uw werkgever of u komt in de WW doordat uw baan wordt opgezegd of omdat uw werkgever failliet gaat.

Door een dergelijke inkomensterugval kan het zo zijn dat u wel degelijk in aanmerking komt voor een bepaalde toeslag. Nu de jaaropgaven over 2020 weer op de mat vallen, kunt u eenvoudig bekijken of u eventueel in aanmerking komt.

U kunt uw toeslagen voor 2020 aanvragen tot 1 september 2021. U ontvangt dit bedrag dan ongeveer binnen zes weken ineens op uw rekening. Ook kun u op basis van een schatting uw toeslagen aanvragen voor 2021, u ontvangt voor 2021 dan een maandelijkse toelage. U kunt de toeslagen aanvragen via de website van de belastingdienst met gebruikmaking van uw DigiD.

We gaan ervan uit dat we in de loop van dit jaar weer “normaal” kunnen doen. Dat kan gevolgen hebben voor uw inkomen. Via dezelfde website kunt u ook verwachte wijzigingen (positief of negatief) doorgeven.

Het blijkt telkens dat veel mensen hun recht op toeslagen aan zich voorbij laten gaan. Dat zou zeker in deze tijden een gemiste kans zijn.
Daarom: kijk snel of u kunt toeslaan!

Hulp nodig bij uw aanvraag? Wij zijn u graag van dienst!

Ad van der Maarel AA