Verplicht thuiswerken

Sinds Corona zijn er zorgen om de veiligheid van kantoorwerkers. Op kantoor werken verhoogt de kans op het krijgen van het virus. Werken in een kantooromgeving draagt bovendien bij aan de verspreiding van het virus. Op basis van gemeten verkeersbewegingen lijkt het erop dat nu minder kantoorwerkers thuiswerken dan in het voorjaar van 2020. De overheid zinspeelt daarom op maatregelen, opdat het kantoorwerkers kan verplichten tot thuiswerken. Is dat wenselijk?

Maar liefst 4,5 miljoen Nederlanders werken niet met een laptop, lesboek of medicijnkast. Zij werken bijvoorbeeld op een bouwplaats of in de supermarkt. Deze groep gaat nog steeds dagelijks naar het werk, omdat een nieuwe woning tijdig moet worden opgeleverd en er dagelijks vers brood op tafel moet staan.

Deze groep wordt vaker blootgesteld aan de gevaren van Corona dan kantoorwerkers. Een supermarktmedewerker komt dagelijks in aanraking met honderden potentiële ‘Coronadragers’. Werk je in de bouw dan is 1,5 meter afstand houden geen optie. Ben je ZZP’er, werk je in de bouw en wacht je op een Coronatestuitslag dan betekent dit dat je geen inkomen hebt voor elke dag dat je niet werkt. Blijf dan maar eens thuis.

Den Haag heeft zorgmedewerkers een zorgbonus toegekend, omdat ze onmiskenbaar in de vuurlinie staan. Den Haag heeft de situatie van onderwijzers uitvoerig bestudeerd en heeft oplossingen bedacht. Dergelijke studies zijn nog nooit gemaakt voor die 4,5 miljoen mensen die dagelijks hun werk op een minder beschermde locatie moeten doen.

Nee, voor de kantoorwerkers is het wel goed geregeld. Thuiswerken is een kwestie van goede afstemming tussen werkgever en werknemer. Daarvoor is geen strenge wet nodig. Sterker nog: de wet die thuiswerken mogelijk maakt is er al jaren in de vorm van de Wet Flexibel Werken.

Laat de overheid meer oog hebben voor de stilzwijgende en immer doorwerkende 4,5 miljoen Nederlanders die niet de luxe hebben van een veilige werkplek thuis of op kantoor. Ondersteun als overheid de werkgevers in deze ondergesneeuwde sectoren als het gaat om Corona-preventie. Wat kan er in de bouw of supermarkt nog worden verbeterd? Bied financiële steun aan die ZZP’er die als gevolg van de Corona-regels een dag niet kan werken.

Met meer aandacht en zorg voor de niet-kantoorwerkers kunnen we Corona wellicht de genadeklap toedienen. Misschien wel sneller dan gedacht.

Meer weten over de spelregels tussen werkgever en werknemer in Coronatijd? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!

Mr. Vincent Agema