Wanneer ben ik ondernemer

Regelmatig ontvangen wij mensen op ons kantoor die gebruik maken van onze reguliere spreekuren, of die zomaar vrijblijvend langskomen om zich te laten informeren over het ondernemerschap en de bijbehorende beren op de weg.

Wie even “googled” op het internet vindt al gauw een definitie van ondernemerschap.
De website van de Kamer van Koophandel hanteert drie eenvoudige criteria die leiden tot een inschrijving in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

Wie zich in laat schrijven bij de Kamer van Koophandel wordt automatisch aangemeld bij de belastingdienst als ondernemer. Bij uw inschrijving worden een aantal vragen gesteld aan de hand waarvan wordt vastgesteld of u in aanmerking komt voor een omzetbelastingnummer (en sinds 1 januari 2020 een BTW Identificatienummer en of u in aanmerking komt voor het doen van aangiften loonbelasting. Afhankelijk van de  hoogte van uw omzet, stelt de belastingdienst vast of u in aanmerking komt voor een maand- of een kwartaalaangifte omzetbelasting. Van de belastingdienst ontvangt u een bevestiging.

U bent na uw inschrijving dus volgens de Kamer van Koophandel ondernemer en voor de omzetbelasting. Bent u dan automatisch voor uw aangifte inkomstenbelasting ook ondernemer ?

In het aangiftebiljet zijn twee plaatsen waar u de inkomsten van uw onderneming kunt aangeven. De inkomsten kunnen worden aangemerkt als Resultaat uit overige werkzaamheden, of als winst uit onderneming. In het laatste geval komt u in aanmerking voor diverse fiscale faciliteiten zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek, mits u meer dan 1225 uren werkzaam bent voor uw onderneming. Daarnaast heeft u recht op MKB-winstvrijstelling.

Uw administratieplicht vangt aan op het moment van inschrijving bij de Kamer van Koophandel. U dient in ieder geval vanaf dat moment de bedragen die u ontvangt met bijbehorende facturen te bewaren, een aparte bankrekening is dan uiteraard het handigst. Wilt u kosten in mindering kunnen brengen op uw resultaat of winst, dan dient u hiervan ook de bonnen of facturen te bewaren. Deze zijn van belang om de BTW terug te kunnen vragen en dienen als bewijsstuk om aan te tonen dat uw uitgave inderdaad zakelijk was.

Veel mensen zien de inschrijving bij de Kamer van Koophandel als een drempel om te starten. Uw inschrijving en alles wat daarbij komt is echter het sluitstuk. De belangrijkste vragen over uw ondernemerschap, zoals wat is mijn doel, hoeveel tijd mag mijn onderneming kosten, kan ik het inpassen in mijn gezinsleven en wat vindt mijn partner er eigenlijk van zijn dan als het goed is allang beantwoord.

Graag gaan wij in gesprek met u over het wel of niet starten van uw onderneming en zijn wij u graag op jacht naar de beren op uw weg.

Vivan accountants – adviseurs

Je kan beter ondernemen

Ad van der Maarel AA