Zonnepanelen, nog interessanter

De energietransitie, een veelgebruikte term om Nederland energiezuiger te maken. Voor u en mij hebben we het dan vooral over elektrische auto’s en zonnepanelen. De elektrische auto wint langzaam terrein, maar op menig huizendak liggen al zonnepanelen om in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. Het liefst leveren we dan ook nog iets terug, want dan hebben wij onze investering sneller terugverdiend.

Doordat er vaak meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt en doordat het opwekken van stroom meestal gebeurt op de momenten dat de eigen behoefte op een laag punt zit, wordt er door de eigenaren van zonnepanelen massaal terug geleverd aan het energienet.

Het leveren van energie is een belaste prestatie voor de BTW. Als u eigenaar bent, of wilt worden, van zonnepanelen kunt u zich bij de Belastingdienst laten registreren als ondernemer voor de BTW. U bent over de door u (terug) geleverde  stroom BTW verschuldigd, maar door onder meer de regeling voor kleine ondernemers hoeft u deze niet af te dragen. Wel kunt u de BTW over de aanschaf van de zonnepanelen terug vragen aan de Belastingdienst.

De BTW bij aanschaf van zonnepanelen is dus terug te vragen, maar die zonnepanelen moeten ook ergens op liggen, meestal op het dak. Een deel van het dak van je huis wordt daardoor gebruikt om stroom op te wekken. Uiteraard is er iemand geweest die de proef op de som heeft genomen. Zijn stelling was dat als de zonnepanelen op mijn dak liggen, dan krijgt een deel van de woning een zakelijke functie en heb ik recht op teruggaaf van de BTW over (dat deel van) mijn dak. De beste man vroeg derhalve niet alleen de BTW op de factuur voor de levering en plaatsing van de zonnepanelen terug, maar ook een deel van de BTW van zijn nieuwbouwwoning terug. 

Het zal geen verrassing zijn dat de Belastingdienst er niets voor voelde om BTW terug te betalen over de nieuwbouwwoning en stelde dat alleen de BTW over de zonnepanelen terug betaald moest worden. De kersverse leverancier van stroom heeft het hier niet bij laten zitten en is naar de rechter gestapt. De rechtbank van Noord-Nederland heeft onlangs een opmerkelijke uitspraak gedaan. De rechter kende namelijk de teruggave voor de BTW van de nieuwbouwwoning volledig toe. Er bestaat dus recht op een teruggave voor de BTW van zowel de plaatsing en levering van zonnepanelen, als ook voor dat deel van uw huis wat door u kan worden aangemerkt als zakelijk (voor de BTW).

Dus, als u gaat nieuwbouwen of onlangs nieuwgebouwd heeft, denk dan nog eens na over zonnepanelen, uw eigen woning is zakelijker dan u denkt!

Ad van der Maarel AA

Home » Zonnepanelen, nog interessanter